Hans Bosch

Hans Bosch – Oprichter Tree For Hope | Lege Handen voor Cambodja is in 2022 op 11 februari overleden. Zijn voorzitterschap is overgedragen aan zijn dochter Eva Bosch en de Stichting is daarmee doorgezet in de geest van en geïnspireerd door zijn inzet, enthousiasme en liefde. Daarom blijven we zijn verhaal, de basis van dit alles vertellen:

“Tijdens mijn reizen door Azië ontmoette ik Charlie (Vin Samnang) een Cambodjaanse arts gespecialiseerd in HIV / Aids. Hij nodigde me uit om naar Cambodia te komen en daar als voluntair te werken. Hoewel ik in Cambodia nog weinig had gereisd, trok het me direct aan.

Als kind droomde ik van en adoreerde ik het werk van Albert Schweitzer. Later om voor Artsen zonder Grenzen te gaan werken maar door familie omstandigheden is dit nooit doorgegaan. Na veel omzwervingen belandde ik in Cambodja om samen met Charlie en zijn vrienden/artsen het terrein en de mogelijkheden te verkennen om de meest kwetsbare mensen te ondersteunen.

Dit was het begin van de oprichting van de stichting Lege Handen voor Cambodia/Tree for Hope

Het bleek dat we voor ongeveer 80 dollar een bamboe hut met wanden en een dak van palmbladeren konden repareren. Om de gemeenschap die met de reparatie moesten helpen te laten meedelen hadden we voor hen een “leef-pakket” samengesteld. Elke helper kreeg een muskieten net, deken, stuk zeep, tandenborstel en tandpasta, 2 pakjes noedels en 3 blikjes vis. Voor de kinderen, daar kun je niet omheen, een handvol snoepjes.

Zo bracht ik de 1e maand in Cambodja door, werd aan veel mensen voorgesteld en kon kiezen welke activiteiten het beste bij me pasten. Na deze ervaringen en het gevoel van een warm bad wat ik hier onderging, besloot ik in ieder geval terug te gaan en het “werk” te continueren.

De kracht van het succes bleek te zitten in het directe contact, kijken waar hulp nodig was, zelf ter plekke de benodigde materialen te gaan inkopen, het bouwen door de gemeenschap te laten verrichten en daarna te kijken hoe het was geworden

Daarnaast de constatering dat, wilde ik deze vorm blijven handhaven, het een vereiste was om buiten de corruptie te blijven door niet in het systeem geregistreerd te worden. Dit is een basis code geworden voor de volgende bezoeken die steeds intensiever en succesvoller zijn geworden. Mede door diverse instanties en personen kwamen er meer donaties en daadwerkelijke hulp.

Door de vele gulle gevers werd de noodzaak tot een stichting met een Anbi keurmerk = voor goede doelen, (door de belastingdienst verstrekt waardoor donaties aftrekbaar zijn) en een speciale bank rekening bij de Triodos bank een must

Dit proces heeft zich tot op heden doorgezet en steeds meer personen/ organisaties sluiten zich aan, zetten zich in en bezoeken de projecten in Cambodja.

Jaarlijks verblijf ik met veel plezier 6 maanden in Cambodja, bezoek de lokale organisaties waarmee we werken, probeer zoveel mogelijk bruggen te slaan en de verantwoordelijkheden aan de lokale bevolking zelf over te dragen.”

In liefdevolle herinnering Hans Bosch 16-03-1945 – 11-02-2022 †